اختلال خواب
اختلالات خواب یا Sleep disorder مانند زیاد یا کم خوابیدن، پریدن از خواب، نرفتن به مرحله خواب عمیق و سخت به خواب رفتن است. این اختلالات میتواند ناشی از بیماریهای روانپزشکی مانند اضطراب، بیماریهای سیستم تنفسی (خرناس)، یا به عنوان نوعی بیماری سالمندان باشد.
خواب، دو فاز یا مرحله دارد: مرحله حرکات سریع چشم (Rapid Eye Movement) و مرحله بدون حرکات سریع چشم (Non REM). خواب در مرحله REM یا خواب همراه با رؤیا (Dream Sleep)، آن مرحله از خواب است که در آن مغز فعال است؛ NREM مرحله آرام یا پر آسایش خواب است. مراحل خواب از NREM به REM بهطور پیوسته تکرار میشوند. هر چرخه خواب حدود ۹۰ دقیقه به طول میانجامد و ۴ تا ۶ بار در طول یک خواب ۷ یا ۸ ساعته تکرار میشود.
اختلالات خواب بر اساس طبقه بندی بین المللی به شش دسته اصلی تقسیم می شود که عبارتند از:
1. بی خوابی یا اینسومنیا
2. اختلالات ریتم چرخه خواب و بیداری
3. پرخوابی یا هایپرسومنیا
4. خواب پریشی یا پاراسومنیا
5. اختلالات حرکتی مرتبط با خواب
6. اختلالات تنفسی مرتبط با خواب
داشتن حداقل ۷ الی ۸ ساعت خواب، برای بدن تمام افراد در سنین مختلف، لازم و ضروری است. به این ترتیب در صورت کاهش این مقدار ساعت از خواب به علل مختلف، میتواند تأثیرات مخربی بر سلامت جسمی و روحی افراد بگذارد. در بسیاری از موارد، افراد به علت فکر و خیال، استرس و موارد دیگر ممکن است، دچار کم خوابی یا اختلال بیخوابی شوند. یکی از راههای درمان این مشکلات، درمان اختلال خواب با rTMS است. این روش درمان به واسطه استفاده از تکنولوژی فوق پیشرفته، قادر به حل اکثر اختلالات مربوط به خواب است.
نقش خواب
تحقیقات نشان داده شده است که خواب برای رشد مغز و انعطاف پذیری عصبی و همچنین تقویت حافظه بسیار مهم است. همچنین رشد و ترمیم سلول ها را در کل بدن تسهیل می کند. همه ما می دانیم که چگونه یک خواب خوب شبانه می تواند به از بین بردن سرماخوردگی کمک کند – این علم پشت آن است. بدن شما از حالت شارژ خود برای انجام کارهای ترمیم ضروری سلول هایی که در طول زندگی روزمره آسیب دیده یا عفونی شده اند استفاده می کند. خواب همچنین تولید سیتوکین ها را افزایش می دهد که عملکرد سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند.
بیخوابی
انواع مختلفی از اختلالات خواب وجود دارد که شایع ترین آنها بی خوابی است. بی خوابی به وضعیتی اطلاق می شود که به مشکل شدید در به خواب رفتن یا ماندن در خواب مربوط می شود. این می تواند ناشی از استرس و اضطراب، عوامل سبک زندگی، شرایط سلامت روان و حتی برخی داروها باشد. درمان های رایج شامل داروهای آرام بخش، CBT، مدیتیشن و تحریک مغناطیسی مغز (rTMS) است.
rTMS برای بی خوابی
rTMS با کاهش تحریک پذیری قشر مغز کار می کند، این کار را با استفاده از میدان های مغناطیسی برای ایجاد جریان های الکتریکی در مغز انجام می دهد که فعالیت عصبی را در مناطق خاص مهار می کند – اساساً فعالیت مغز را آرام می کند و خوابیدن را آسان تر می کند.
همچنین نشان داده شده است که تأثیر مثبتی بر مواد شیمیایی مغز دارد که به آماده سازی بدن برای خواب کمک می کند. یک بررسی اخیر که در مجله Sleep Science and Practice منتشر شده است، نشان میدهد که چگونه اکثر مطالعات انجام شده در این بررسی، بهبود ذهنی در کیفیت خواب پس از rTMS را نشان میدهند. یک مطالعه نشان داد که rTMS نسبت به CBT و داروها در بهبود خواب موثرتر است. یک مطالعه نشان داد که بهبود خواب با کاهش اضطراب مرتبط است، مطالعه دیگری بهبود ذهنی را حتی در بیمارانی که هیچ بهبودی در اختلال خلقی خود نداشتند، نشان داد.
فواید اختلال خواب با دستگاه آر تی ام اس
درمان اختلال خواب با rTMS دارای فواید گستردهای است که این امر علتی برای برتری این روش بر دیگر روشهای درمانی اختلال خواب خواهد بود. از جمله مزایای درمان اختلال خواب با آر تی ام اس ، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تأثیرات درمانی قابل توجه در مدت زمان کم، از فواید استفاده از این روش درمانی است.
- در این روش، به طورکلی بیمار هیچ گونه دردی را در بدن خود احساس نمیکند، مگر در موارد خاص؛ که در این مواقع نیز پیش از انجام روند درمان، اطلاعات کافی در خصوص دردها یا حسهایی که ممکن است در بدن بیمار به وجود آیند، به شخص بیمار داده میشود.
- همچنین طبق تحقیقات صورت گرفته، پس از اتمام جلسات درمان نیز هیچ نوع دردی در بدن بیمار وجود نخواهد داشت و به طور کلی هیچ خطری سلامت بیماران را تهدید نخواهد کرد. اثر درمان اختلال خواب با rTMS تا مدت زمان نسبتاً طولانی باقی خواهد ماند و باعث داشتن خوابی باکیفیت میشود.
- این روش درمانی برخلاف دیگر روشها که ممکن است باعث ایجاد اضافه وزن، حالت تهوع، بیحالی، کسلی و… شوند، فاقد هریک از عوارض ذکر شده است و میتوان گفت که عوارض جانبی خاصی ندارد. به علاوه، در هنگام درمان به هیچ عنوان نیاز به بیهوشی یا استفاده از داروهای موضعی نیست و بیمار میتواند در حالت عادی به صورت نشسته یا دراز کشیده، مورد درمان قرار بگیرد.
تشخیص اختلال خواب می تواند از طریق مطالعه علائم و نشانه های مربوط به اختلال خواب انجام گیرد. در ادامه روش های مختلفی برای تشخیص اختلالات خواب آورده شده است:
- مصاحبه با پزشک: پزشک می تواند با شما مصاحبه و در مورد الگوی خواب، نشانه ها و عوامل محیطی اطلاعات جامعی جمع آوری کند.
- تست های خواب : برخی از تست های خواب به شما کمک می کنند تا نشانه های فیزیولوژیکی در حالت خوابتان را ثبت کنید. این تست ها می توانند برای تشخیص اختلالات خواب مانند آپنه شبانه یا نارسایی خواب مفید باشند.
- تست های خواب خانگی: در برخی موارد ممکن است پزشک به شما دستگاه هایی را تحویل دهد که در منزل باید از آن ها استفاده کنید تا نشانه ها و الگوی خواب شما را ضبط کند.
با استفاده از روش درمانی rTMS علاوه برآن برای درمان همیشگی اختلال خواب لازم است تا سبک زندگی تان را نیز تغییر دهید
اصلاح سبک زندگی، مخصوصا در صورت همراه شدن با درمان های rTMS ، می تواند کیفیت خواب شما را تا حد زیادی بهبود دهد. شما ممکن است بخواهید انجام موارد زیر را در نظر بگیرید:
وارد کردن مقادیر بیشتری از سبزیجات و ماهی به رژیم غذایی خود و کاهش مصرف شکر
کاهش اضطراب و تشویش از طریق ورزش
ایجاد یک برنامه ی خواب منظم و پایبند ماندن به آن
نوشیدن کمتر آب قبل از خواب
محدود کردن مصرف کافئین، مخصوصا در اواخر بعداز ظهر یا غروب
کاهش مصرف تنباکو و الکل
خوردن وعده های کربوهیدراتی کوچک تر قبل از خواب
به خواب رفتن و بیدار شدن در یک زمان مشخص در هر روز نیز می تواند کیفیت خواب شما را به طور چشم گیری افزایش دهد. گرچه ممکن است وسوسه شوید که در تعطیلات بیشتر بخوابید، باید بدانید که خواب بیشتر در تعطیلات، به خواب رفتن و بیدار شدن در طول هفته را مشکل تر می کند.