اضطراب

نکاتی برای مقابله با اختلال اضطراب

داشتن گاه به گاه احساس اضطراب بخشی طبیعی از زندگی است، اما افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی مکرر و بیش از حد اضطراب، ترس، وحشت و هراس را در موقعیت های روزمره تجربه می کنند. این احساسات در صورتی ناسالم هستند که بر کیفیت زندگی شما تأثیر بگذارند و مانع از عملکرد طبیعی شما شوند.

علائم اضطراب می تواند هم روانی و هم جسمی باشد. این موارد در افراد مختلف متفاوت است اما ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • احساس عصبی بودن
  • احساس درماندگی
  • احساس وحشت
  • افزایش ضربان قلب
  • تعریق
  • لرزیدن
  • بی قراری
  • مشکل در تمرکز
  • احساس ترس
  • مشکلات خواب
  • تحریک پذیری
  • سرگیجه
  • تپش قلب
  • تنگی نفس
  • دهان خشک

این احساسات اضطراب و وحشت می تواند در فعالیت های روزانه اختلال ایجاد کند و کنترل آن دشوار باشد. آنها با خطر واقعی تناسب ندارند و می توانند باعث دوری شما از مکان ها یا موقعیت ها شوند.

اگر اضطراب شما بر زندگی و روابط شما تأثیر می گذارد، باید به روانشناس  و یا روانپزشک مراجعه کنید. روانشناس شما  قبل از درمان اضطراب شما مشکل اساس سلامتی جسمی شما را چک کند.

چه چیزی باعث اضطراب می شود؟

اضطراب راه بدن برای محافظت از خود در برابر خطر درک شده است و کاملا طبیعی است. در واقع، از آنجایی که اضطراب پاسخ «جنگ/فرار/یخ زدن» را فعال می‌کند، زمانی که خطر واقعی باشد برای بقا حیاتی است (مثلاً روبرو شدن با یک شیر گرسنه).

این  فرآیند برای افراد زمانی مشکل ساز می شود که پاسخ های مبارزه/فرار/انجماد بر زندگی روزمره آنها تاثیر  بگذارد.

وقتی با یک شیر روبه‌رو می‌شوید، ممکن است فرار کنید (فرار کنید)، سعی کنید او را بترسانید (مبارزه کنید) یا کاملاً ثابت بمانید تا زمانی که شیر از بین برود (یخ بزند). این پاسخ می تواند جان شما را نجات دهد. همین پاسخ در زندگی روزمره چندان مفید نیست، به خصوص که بسیاری از ما قرار نیست با یک حیوان وحشی گرسنه روبرو شویم. برای مثال، ممکن است در مورد ارائه یک سخنرانی در محل کار یا مدرسه به شدت مضطرب باشید. شما ممکن است به خطر درک شده ارائه با تلاش برای روشن فکر کردن (یخ زدن)، با ضربه زدن به همکاران خود (دعوا) یا حتی با ترک زودهنگام کار (پرواز) پاسخ دهید. در این مورد، این سه پاسخ در واقع به جای کمک، مانع شما می شوند.

کارشناسان مطمئن نیستند که چه چیزی باعث می‌شود برخی افراد کمتر بتوانند بین خطر واقعی و خطر درک شده تمایز قائل شوند، اما می‌تواند ناشی از تجربه بد قبلی، رفتار آموخته‌شده (مثلاً بزرگ شدن با والدینی مضطرب) یا تعادل شیمیایی در مغز باشد. .

در حالی که اکثر افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی برای کنترل اضطراب به روان درمانی یا دارو نیاز دارند، تغییر سبک زندگی و استراتژی های مقابله ای نیز می تواند موثر باشد.

راه کار های زیر می تواند برای غلبه بر اضطراب مفید باشند:

فعالیت بدنی خود را حفظ کنید

یک برنامه روتین ایجاد کنید تا بیشتر روزهای هفته از نظر بدنی فعال باشید. ورزش یک کاهش دهنده استرس قوی است. می تواند خلق و خوی شما را بهبود بخشد و به شما کمک کند سالم بمانید. به آرامی شروع کنید و به تدریج میزان و شدت فعالیت های خود را افزایش دهید.

اضطراب دائم و شدید، بدن‌تان را ضعیف می‌کند. استرس فقط یک مسئله ذهنی یا عاطفی نیست، بلکه می‌تواند به لحاظ جسمی هم به شما صدمه بزند. این مشکل، شما را در معرض خطراتی مثل سردرد، کمر‌درد، بی‌خوابی یا ناراحتی معده قرار می‌دهد. اما اگر به‌طور مزمن، مضطرب و دائما در حال مبارزه با استرس باشید، اوضاع واقعا خطرناک می‌شود.

این حالت در طولانی‌مدت به افسردگی، بیماری‌های قلبی، دیابت نوع ۲ و فشار خون بالا منجر می‌شود؛ اما نگران نباشید چون برای همه‌ی این مشکلات راه‌حل وجود دارد.

ورزش یک داروی طبیعیِ ضدافسردگی و تسکین‌دهنده‌ی قویِ اضطراب است که استرس را زمین‌گیر می‌کند. بنابراین با ورزش می‌توانیم با ورزش برای کاهش استرس و اضطراب و درمان‌شان اقدام کنیم.

رقص و انجام حرکات موزون فواید جسمی، روحی و حتی عاطفی زیادی دارد. چون یک تمرین عالی برای افزایش روحیه و چابکی است. وقتی می‌رقصیم ضربان قلب ما بالا می‌رود؛ کم کم عرق می‌ریزیم و شادی در رگ‌هایمان جریان پیدا می‌کند

هرجا که دوست دارید برقصید. با دوستانتان؛ کودکتان، با همسرتان. یا حتی با خودتان! شما برای رقص به چیزی جز یک موسیقی شاد، کفش راحت و حس ماجراجویی نیاز ندارید.

از مصرف الکل و داروهای مخدر خودداری کنید.

این مواد می توانند باعث ایجاد یا تشدید اضطراب شوند. اگر به تنهایی نمی توانید آن را ترک کنید، به پزشک مراجعه کنید یا برای فرآیند ترک آنها به شما کمک کند.

سیگار را ترک کنید و نوشیدنی های کافئین دار را کاهش دهید یا ترک کنید

نیکوتین و کافئین می توانند اضطراب را بدتر کنند.

از تکنیک های کنترل استرس و آرامش استفاده کنید

تکنیک های تجسم، مدیتیشن و یوگا نمونه هایی از تکنیک های آرام سازی هستند که می توانند اضطراب را کاهش دهند.

در افرادی که برای مدت طولانی مدیتیشن انجام می‌دهند، در بخش‌هایی از مغز که پاسخ استرس و اضطراب را تعدیل می‌کنند،  تغییراتی مشاهده می‌شود؛ یعنی فعالیت قشر جلوی مغز و هیپوکامپ افزایش و فعالیت آمیگدال کاهش پیدا می‌کند.

البته بعضی از تحقیقات نشان داده‌اند که برای ایجاد این تغییرات و بهبود علائم اضطراب به مدیتیشن طولانی‌مدت نیاز نیست. به عنوان مثال، محققان در یک مطالعه مشاهده کردند که تنها پس از هشت هفته تمرین ذهن آگاهی ساختار و عملکرد مغز دچار تغییر و تحول می‌شود.

در یک تحقیق روی دانشجویان ۱۹ تا ۲۲ ساله، ۵ تا ۱۲ دقیقه مدیتیشن هدایت شده با کاهش اضطراب و استرس همراه بود و هر چقدر مدت مدیتیشن بیشتر می‌شد، اثرات آن هم افزایش پیدا می‌کرد. بررسی ۲۰۹ مطالعه مختلف هم نشان داده است که درمان مبتنی بر ذهن آگاهی در کاهش اضطراب، افسردگی و استرس موثر است.

اگرچه نمی‌توان از مدیتیشن به عنوان اولین راهکار برای درمان اختلالات اضطرابی استفاده کرد، اما تحقیقات نشان داده که این تکنیک می‌تواند به عنوان یک درمان مکمل در کنار سایر راهکارهای درمانی کاربرد داشته باشد.

خواب را در اولویت قرار دهید

هر کاری می توانید انجام دهید تا مطمئن شوید که به اندازه کافی می خوابید تا احساس آرامش کنید. اگر خوب نمی خوابید، با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود صحبت کنید.

غذاهای سالم بخورید

یک رژیم غذایی سالم که شامل سبزیجات، میوه ها، غلات کامل و ماهی است ممکن است با کاهش اضطراب مرتبط باشد، اما تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.

محرک ها را شناسایی کنید

بیاموزید که چه موقعیت ها یا اعمالی باعث استرس شما یا افزایش اضطراب شما می شود. استراتژی‌هایی را که با ارائه‌دهنده سلامت روان خود ایجاد کرده‌اید تمرین کنید تا در این موقعیت‌ها آماده مقابله با احساسات اضطراب‌آور باشید.

یکی  از روش های موثر برای کنترل اضطراب استفاده از rTMS است

rTMS یک روش غیر تهاجمی است که پالس های مغناطیسی را از طریق جمجمه به مغز می رساند. این پالس ها فعالیت سلول های عصبی را در نواحی خاصی از مغز تغییر می دهند که به تنظیم خلق و خوی کمک می کند.

این تغییرات در فعالیت مغز ممکن است به کاهش علائم بیماری های روانی مانند اضطراب کمک کند.

در کنار روان درمانی و داروها ،افراد با کمک روانپزشک خود می توانند rTMS را به عنوان یک روش درمانی برای اضطراب امتحان کنند.

rTMS یک درمان ایمن و موثر برای اضطراب است. این تکنیک همچنین ممکن است برای درمان اضطراب زمانی که روش‌های دیگر جواب نداده‌اند، موثر باشد.

گفتگو در واتساپ
گفتگو در واتساپ